Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in göreve geldiği günden bu yana laiklik karşıtı uygulamaları ve açıklamaları tepkilere neden oluyor. Eğitim-Sen, Tekin’in eğitim sistemini tarikat ve cemaatlerle iş birliği içinde şekillendiren anlayışını eleştirerek, kendisini istifaya davet etti.
Eğitim-Sen’den yapılan açıklamada, Tekin’in laiklik kavramını çarpıttığı, halkı din ve inanç üzerinden ayrıştırdığı ve eğitimi bilimsellikten uzaklaştıran bir yaklaşımı benimsediği vurgulandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Laiklik, demokratik ve çağdaş bir toplumun temel taşıdır. Din düşmanlığı değil; inanç özgürlüğünü koruyan bir ilkedir. Ancak Bakan Tekin, tarikatlarla iş birliği yaparak eğitimi dogmatik bir anlayışa teslim etmektedir. Zorunlu ve seçmeli din dersleriyle farklı inançlara mensup bireylere bir mezhebin dayatılması laiklik ilkesine aykırıdır.”
Eğitim-Sen, Bakan Tekin’i mevcut eğitim sorunlarını görmezden gelmekle suçladı. Açıklamada, okulların temizlik personeli eksikliği nedeniyle hijyen sorunları yaşadığı, çocukların temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığı ve öğretmen açığı nedeniyle eğitimin aksadığı belirtildi. Ayrıca mülakatlardaki adaletsizliklerin ve çocuk işçiliği sorunlarının Bakanlık politikalarıyla meşrulaştırıldığı ifade edildi.
Eğitim-Sen, laik ve bilimsel eğitimin toplumun tüm kesimlerini eşit bir şekilde kucaklaması gerektiğini vurgulayarak, siyasal İslamcı ideolojinin eğitim sistemine müdahalelerine karşı mücadelenin süreceğini açıkladı.
Açıklama, ünlü şair Nazım Hikmet’in dizeleriyle son buldu:
“Eğer; hak haksızlıktan yüce, Sevgi nefretten üstün, Aydınlık karanlıktan güçlüyse…Çaresi yok usta…Biz kazanacağız.”
Eğitim-Sen, kamuoyunu ve eğitim emekçilerini laik ve bilimsel eğitimi savunmak için ortak mücadeleye davet etti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.