DOLAR 34,2293 0.12%
EURO 37,3203 0.29%
ALTIN 2.946,240,68
BITCOIN 23155122,85%
Ordu
14°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

TÜRKİYE’YE YAYILIYOR

TÜRKİYE’YE YAYILIYOR

ABONE OL
7 Ekim 2024 18:04
TÜRKİYE’YE YAYILIYOR
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Karadeniz Bölgesi’nde başta fındık olmak üzere onlarca tarım ürününe zarar veren ve istilacı bir tür olan Kokarca, İstanbul’da yoğun bir şekilde görülmeye başlandı. Pencere önünde oturanlar, uçarak cama çarpan bu yaratıklarla karşılaşıyor. İstanbul, düşman işgalinin yıldönümünde şimdi de yeni bir işgal ile karşı karşıya.

CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, geçtiğimiz yıl boyunca Karadeniz Bölgesi’nde yaşanan kahverengi kokarca istilasının Türkiye’nin diğer bölgelerine yayılacağına dikkat çekti. Adıgüzel, “Ankara’da daha önce gördüm, bugün İstanbul’da karşılaştım” diyerek durumun ciddiyetine vurgu yaptı.

Kokarcaların, 40’tan fazla tarım ürününe ve 400’den fazla bitkiye zarar verdiği belirtiliyor. Özellikle Karadeniz Bölgesi’nde kapalı alanlarda etkili bir mücadele yapılması gerektiği ifade edildi. Adıgüzel, soğuk mevsimlerin başlamasıyla birlikte bu zararlının depolar ve evlere girdiğini söyledi.

Kokarcayla mücadelenin yerel yönetimler ve idareler tarafından topyekûn gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Adıgüzel, “Bu işin finansmanının devlet tarafından karşılanması gerekir” dedi. Bazı Ziraat Odalarının durumu ticarete dönüştürdüğünü eleştirerek, bu ilaçların ücretsiz dağıtıldığı örneklerin olduğunu belirtti.

Adıgüzel, “Bu bir işgal ve istiladır. Karadeniz Bölgesi’nin böcekle ilgili pandemisidir ve tüm Türkiye’ye yayılmaktadır” ifadelerini kullandı. Gelecekte bu sorunla ilgili

Mücadelenin yalnızca kimyasal değil, biyolojik yöntemlerle de yapılması gerektiğini belirten Adıgüzel, Ziraat Odaları, üniversiteler, tarım il müdürlükleri ve yerel belediyelerle iş birliği yapılmasının önemini vurguladı. Aksi takdirde, gelecek yıl daha büyük sorunlarla karşılaşılacağına dikkat çekti.

Kokarcaların bir tanesinin yılda 3000 birey üretebildiğini ve günde kilometrelerce yol alabileceğini hatırlatan Adıgüzel, bu durumun herkes için tehlike oluşturduğunu vurguladı. Türkiye genelinde dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.