Ordu TSO İş’de Kadınlar Projesi Çalıştay Programını Gerçekleştirdi
Ordu Ticaret ve Sanayi Odasının başvuru sahibi olduğu Ordu Büyükşehir Belediyesi(O.B.B.), Ordu Ticaret Borsası, Ordu Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Altınordu Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu, Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası, Ünye Ticaret ve Sanayi Odası, Ordu Genç İnovatif Girişimciler Derneği(ORGİGDER) ortaklığında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Avrupa Koordinasyon Dairesi Başkanlığı’nın program otoritesi olduğu, İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi, Operasyonel Programı çerçevesinde Türkiye’de Hayat Boyu Öğrenmenin Desteklenmesi II Hibe Programı kapsamında yürütülen, İş’de Kadınlar Projesi’nin çalıştay etkinlik programı 30 Ocak 2017 günü saat 11:00’de gerçekleştirildi.
Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Servet Şahin, çalıştay programında yaptığı konuşmada, proje doğrultusunda 25-50 yaş arasındaki 60 kadının butik çikolata konusunda eğitim alacağını söyledi. Projeye destek veren herkese teşekkür ediyorum. Odamız için yüz akı bir proje olduğunu düşünüyorum. 168.000 Euro olan projenin yüzde 90'ı hibe." dedi.
Şahin, yörenin en önemli ürünü olan fındığı en iyi değerlendirilecek alanın çikolata olduğunu, bu anlamda da kadınları "butik çikolata" konusunda eğitileceğini belirterek, şöyle devam etti: "Proje kapsamında kadınlarımızın iş gücünü daha yüksek seviyede tutmayı, gerekli beceri ve yetkinliklerini kazandırmayı amaçlıyoruz. Bu projeyle 25 ile 50 yaş arasındaki kadınlarımızın ekonomiye kazandırılma veya iş sahibi yapılması hedefleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının AB destekli projesi ile 60 bayanımız butik çikolatacılık konusunda eğitilecek. Bu eğitim haricinde e-ticaret, girişimcilik, iş sağlığı ve işçi güvenliği eğitimleri de verilecek. Bayanlarımızın bir kısmı eğitim sonunda butik çikolatacılık ile alakalı işletme açacak veya çikolata üreten firmalarda vasıflı eleman olacak."şeklinde görüşlerini ifade etti.
Ordu Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Züleyda Çelebi ise projenin, çikolatayla birlikte fındık piyasasında istihdama yönelik olduğunu aktararak, kadınlara gereken desteği vermek için gayret göstereceklerini dile getirdi.
Gıda Mühendisi Sevim Dervişoğlu; Karadeniz ekonomisi için butik çikolatacılık geliştirilecek bir alan olduğunu ve Türkiye'de de butik çikolatanın yeni gelişen bir trend olduğunu ifade etti. Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından Gülyalı ilçesinde Çikolata Park Projesi'nin inşa edildiğini anlatan Dervişoğlu, şunları kaydetti: "Çikolata Park Projesiyle Ordu'da yeni bir butik çikolatacılık tohumları atılmak üzere, Ordu TSO, Giresun Belediyesi ve Gülyalı Kaymakamlığı tarafından 25'şer olmak üzere toplam 75 kadına butik çikolatacılık üzerine eğitim verilerek sertifika vermiş bulunuyoruz. Bunun dışında Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Ordu Halk Eğitim Merkezi'nin işbirliğiyle meslek edindirme kurslarında da yaklaşık 60 kadın ve erkek kursiyerimize aynı konuda eğitim vermiş bulunmaktayız. Ordu ve yöresindeki fındığın kalitesi dünyaca tartışılamaz bir kalitesi var. Çikolataya da en fazla yakışan malzeme de fındık. Dolayısıyla Karadeniz'deki ekonomiye katkı sağlamak için butik çikolatacılığı geliştirip Türkiye'de önderi olma konusunda böyle bir atılım yapmış bulunmaktayız." Dervişoğlu, "Butik çikolata nedir? Neden Ordu'da butik çikolata?" konularında katılımcılara sunum yaptı.
Sektörle alakalı olarak Naturka Organik Gıda Ltd. Şti yetkilisi Hasan Candan; firma olarak Türkiye’de ilk ve tek organik krema üreticisi olduklarını, dünyanın en kaliteli fındıkları olan bölgemiz ürünlerine farklı bir kullanım alanı açmak istediklerini, 2008 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi işbirliği ile pekmez karışımlı fındık kreması üretmeye başladıklarını ve aynı zamanda organik ürün marketleri, organik pazarlar, kurumsal bebek mağazalarında satış yapmakta olduklarını ve ayrıca Almanya ve Polonya ülkelerine ihracat yaptıklarını ifade etti.
Sektör temsilcisi olarak konu hakkında bilgilendirmeler yapan Candan; Ordu Ticaret ve Sanayi Odası’nın başlatmış olduğu bu proje ile özellikle ev hanımlarına ve kendi işini yapmak isteyen yeni girişimcilere iş kapısı açılabileceğini ifade ederek, bu proje kapsamında yetişecek iş gücü ile şehrimizde butik çikolatacılık yolunu açacak ve çikolata sektöründe yer almak isteyen firmalara eleman desteği sağlayacak olduğunu, yurtdışındaki ülkelerde olduğu gibi Ordu İli’nin de fındığın yanında, çikolata ile anılacağını belirtti.
Bu projenin hibe kapsamında yürütüldüğünü ve bireylere ücretsiz hizmet verileceğini, bu tür kursların büyükşehirlerde hatrı sayılır bir ücretle yapıldığını ve proje kapsamında verilecek girişimcilik eğitimleri ile KOSGEB desteğinden yararlanabilerek kendi işletmelerini kurmalarına yardımcı olacağını ifade eden Hasan Candan, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Servet Şahin ve projede emeği geçen herkese teşekkür ederek, bu projenin Ordu İli için hayırlı olması temennisinde bulundu.