Ünye Havaalanı İlçeye Yeniden Kazandırıldı
1989 yılında temeli atılan ve 1991 yılında ilk uçağın indiği ve o günden sonra kaderine terkedilen Ünye Havaalanı, aradan geçen 26 yılın ardından yeniden kazandırıldı. Havaalanı bundan sonra ordu üniversitesi Ünye yerleşkesi olarak hizmet verecek.
26 yıldan buna atıl vaziyette kalan ve bu süre zarfından Türk Hava Kurumuna 49 yıllığına tahsis edilen Ünye Havaalanı aradan geçen yıllara rağmen kullanılmamıştı. Görev geldiği Mart 2014’ten bu yana üniversite yerleşkesi konusunda çalışmalar yürüten Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, geçtiğimiz aylarda Yazkonağı bölgesinde bulunan 358 dönümlük alanla ilgili yerleşke projesi hazırlatmış ve Ordu Üniversitesi ile görüşmeler sürdürmüştü.
Yapılan çalışmalar sonucu bu alan üniversite yerleşke alanı olarak belirlenmiş ve yine Ünye Belediyesi tarafından projesi hazırlanmıştı. Ancak arazinin eğimli olması nedeniyle inşaat maliyetlerinin yüksek çıkması yerleşke alanı ile ilgili alternatif bir yer arayışına yönlendirmişti. Bu noktadan sonra Ünye Havaalanının yerleşke olması konusunda yoğun çalışmalar ve görüşmeler sürdüren Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, Türk Hava Kurumu Genel Başkanı Kürşat Atılgan’la Ankara’da sık sık bir araya gelerek kuruma tahsis edilen havaalanının Ordu Üniversitesi’ne devredilmesi konusunda anlaştı.
Şubat ayı başında yapılan Türk Hava Kurumu Yönetim Kurulu toplantısında oy birliği ile tahsisten vazgeçme kararı alınmasının ardından, Ünye Havaalanının Ordu Üniversitesi yerleşke alanı olarak tahsis edilmesinin de önü açılmış oldu. Süreci Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar ile birlikte yakından takip eden Başbakan Yardımcısı ve Hükümet sözcüsü Prof.Dr. Numan Kurtulmuş’ta bürokratik engellerin aşılması konusunda yoğun çaba sarf etti.
Dün Ünye’ye gelerek Anayasa Halk Oylaması için seçim bölgesinde çalışmalara start veren Başbakan Yardımcısı ve Hükümet sözcüsü Prof.Dr. Numan Kurtulmuş Ünye Havaalanı’nda incelemelerde bulundu. Havaalanının Üniversite yerleşkesi olarak kazandırılması sürecinin iki mimarı olan Bakan Kurtulmuş ve Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, alanın konum, arazi şartları ve altyapı olarak en uygun alan olduğunu kaydettiler.
Ziyaret sonrası bir açıklama yapan Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, “Üniversite her fırsatta dile getirdiğim gibi Ünye’nin 4 ana gündem maddesinden biriydi. Şu an yüksekokullarıyla beraber Ünye’mizde 3 bin 500 öğrenci var. Üniversite öğrencisi bir şehir için çok önemli bir unsur. Biz bu sayıyı nasıl arttırabiliriz konusunda sürekli olarak çalışmalar yürüttük. Sayısı arttırabilmenin en önemli şartı da geniş bir yerleşke alanı ve fakülte sayısının arttırılması. Yazkonağı bölgesinde daha önce belirlenmiş olan 358 dönümlük alan ile ilgili inşaat maliyetlerinin yüksel olması bizleri başka bir alan arayışına yönlendirdi. Üniversite yerleşkesi konusunda bizlerle birlikte yoğun çaba sarf eden Yaşar Sezgül, Reşit Eroğlu gibi meclis üyesi arkadaşlarımız var. Onlara da buradan teşekkür ediyorum. 26 yıldır tamamlanamayan ve atıl bir durumda adeta kaderine terkedilen bir havaalanımız var. Buranın üniversite yerleşke alanı olarak nasıl tahsis edilebileceği konusunda yoğun bir mesai yürüttük. Türk Hava Kurumu Genel Başkanı Kürşat Atılgan’la Ankara’da sık sık bir araya gelmek suretiyle kendilerine tahsis edilen bu alandan vazgeçmelerini sağladık. Bu süreçte bizlerden desteklerini esirgemeyen Başbakan Yardımcımız Prof.Dr. Numan Kurtulmuş’a da çok teşekkür ediyorum. Türk Hava Kurumu’nun tahsisten vazgeçmesi ile birlikte Ünye Havaalanının da üniversite yerleşke alanı olarak tahsis edilmesinin önü açılmış oldu. Böylece yıllardır atıl kalan bir devlet yatırımını milletimize yeniden kazandırmış olduk, hem de üniversite yerleşkesi ile ilgili ilçemize müthiş bir yer sağlamış olduk. İlçemize ve hemşerilerimize hayırlı olsun. Bundan sonra ki süreçte bu yıl içerisinde bu alanda çok hızlı bir şekilde fakülte binalarının inşaatı tamamlanacak. Ünye’mizde 3 bin 500 olan öğrenci sayısının çok kısa bir süre içerisinde 5 bin hatta 10 binlere çıktığını birlikte göreceğiz” diye konuştu.